• Remco Zwart

Column Hanke Prijs: te veel zout eten zit je gewicht in de weg

HIPPOLYTUSHOEF Op deze plek geeft gewichtsconsulent Hanke Prijs elke week haar visie op gezond leven: eten, bewegen, afvallen. Deze week belicht ze het onderwerp 'zout', omdat lang niet altijd bekend is wat het met je lijf doet.

6 gram zout per dag. Dat is het maximum dat je zou moeten innemen. Nu hoor ik je denken: 'ik kook zoutloos' of 'ik gebruik geen toegevoegd zout, dus ik kom daar nooit aan'.
Maar het blijkt lang niet zo eenvoudig om niet over die 6 gram heen te gaan, want het zit haast overal in. En dan bedoel ik niet alleen in chips, droge worst en bouillonblokjes.

PIZZA RUIM 3 GRAM Kant-en-klaarproducten zitten er ramvol mee. Kaas, snacks, zelfs de zoete varianten. Wist je bijvoorbeeld dat in een pizza met tomaat en kaas 3,28 gram zit? En een kop kippensoep bevat ook maar liefst 2,71 gram.

NEE, NIET GELIJK STOPPEN MET BROOD Zout zit ook in je dagelijkse brood. Gelijk stoppen met brood eten is niet nodig. Want het is juist heel gezond voor je. Brood bevat namelijk tal van belangrijke voedingsstoffen en - wanneer bereid met bakkerszout - jodium. Dat heb je nodig. Het is een belangrijke prikkel voor je schildklierhormoon.

VIS, EI, ZUIVEL Omdat je schildklier en je stofwisseling nauw samenhangen, kan jodium een positief effect hebben op je vetverbranding. Naast brood zit jodium in zeevis en zeewier, sommige vleeswaren, eieren, avocado, noten en zuivel.

VOCHTOPHOPING Krijg je nu te veel zout binnen, wat doet dat dan met je lijf? Allereerst loop je kans op een verhoogde bloeddruk en osteoporose. Maar er kan door te veel zout eten oedeem ontstaan. Dit is een vochtophoping in je lichaam, meestal in je voeten, enkels en onderbenen.

Ook kan het vocht zich ophopen in de longen. Dit kan er voor zorgen dat je zomaar 1 tot 2 kilo zwaarder bent.

Verminder dus je zoutinname en je zult zien dat de weegschaal liever voor je is.

PS: Vergeet de hype rond Himalaya- en Keltisch zout. Het inimini kleine beetje meer mineralen dat daar in zit, heeft geen uitwerking op ons lichaam. Zout is gewoon zout!

Hanke Prijs, gewichtsconsulent

i www.hankeprijs.nl

(Foto: Remco Zwart)